Höstgryta. Boeuf bourguignon, fransk gryta. Om den får koka så att köttet faller sönder så slår den här grytan allt och alla.

6 pers

800 g högrev i bitar
2 paket bacon
1 paket steklökar
Champinjoner typ 3-4 nävar
2 stora gula lökar
1 bit rotselleri
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 tärningar köttbuljong
1 flaska rött vin. (gott vin asså, annars blir som sagt grytan äcklig)
Mjöl
Salt och peppar
Rapsolja

Skala gul lök, morot och rotselleri och skär i mellanstor ojämna bitar. Ta en asstor gryta och lägg i kött och grönsakerna och stek ett litet tag. Pudra på lite mjöl, salt och peppar och hackad vitlök. Häll på hela flaskan med vin och i med buljongen. Koka i typ 3-4 timmar. Under tiden(om du hinner) skala steklöken och behåll dem hela, skär champinjonerna i trevliga bitar. Stek champinjonerna och baconet så att de blir klara.

När det är 20 min kvar på grytan, lägg i de hela steklökarna och koka tills de är mjuka. När du serverar så lägg i bacon och champinjoner. Garnera med timjan. Shit vilket långt recept, med det är fan värt det. Servera med grovt potatismos. Koka potatis och blanda med mjölk och smör. Så naaaajs.

När vi hade ätit upp kom jag på: JAG HADE GLÖMT VITLÖKEN. I en fransk gryta. Men nu är det med och om jag ska vara ärlig så märktes det inte.

Innan grytan så åt vi surströmming. En utländsk vän ville prova och då fick vi visa honom. Fast jag har aldrig ätit det förut. Vi åt den ju inte speciellt traditionellt heller, vi hade inte tillräckligt med potatis och inget smör. Gräddfil, tunnbröd och lök fick vara med i alla fall. Men det är fan en fin bild.

Vår utländske vän fick öppna burken. Asså jag var så spänd, kräks man liksom rakt ut så fort man känner lukten? Första tanken var, det luktar inte så mycket.

Fy Fan!!! Asså det luktar så jävla äckligt. Det var mycket värre än vad jag trodde. Det ser ju inte så gott ut heller.

Eftersom jag kan filéa en fisk lite grann så fick jag göra det. Helt sjukt, surströmmingen är inte urtagen. Inälvorna är kvar och det enda som e borta är huvudet.

Vi åt alltså strömmingen med gräddfil och lök på tunnbröd. Jag smakade och tyckte att det inte var så farligt, sen såg jag min kompis som höll på att kräkas och då spottade jag ut allt. Rutten fisk är äckligt, vad man än säger.

Sen åt vi god fisk istället. Sill i kapprock. Stek massa gul lök tills den blir mjuk, gör 4 paket av bakplåtspapper. Lägg en färdiginlagd sillfilé i pappersarket och lägg på den stekta löken. Häll på lite vispgrädde. Stäng paketet.

Stek paketen i smör så att de fluffar upp sig. Jag har bloggat om det här förut men det är ok. För det är så sjukt gott. Stek tills de blir gyllenbruna.

Öppna paketet och ät direkt från paketet med potatis. Häll på lite extra grädde och smör. Jag failade och tog ur fisken ur paketet. Det är fel. Ät på en fin mormorsduk.

Puss